dimecres, 13 de febrer del 2013

Pensa global, actua local!


Aquest mes de febrer des del Graner ens disposem a realitzar el segon cicle de xerrades “Pensa Global, Actua Local”: un seguit d'actes de formació, difusió i conscienciació de problemàtiques d'aquí i d'arreu i de com actuar i organitzar-nos per tal d'eradicar-les. 

Enguany, la temàtica escollida ha estat el Medi Ambient. El sistema consumista al qual ens aboca el capitalisme com a forma de subsistència a les societats suposadament desenvolupades arrasa amb el planeta. Els recursos generats per la Terra ja no abasten per satisfer el consum mundial, farien falta un planeta i mig perquè això fos així, i si ens restringim al consum de Catalunya, farien falta gairebé dos planetes. L'estafa energètica, la impunitat de les grans empreses i la falta de voluntat de molts sectors de la societat -entre ells els polítics i el sistema judicial- estan acabant amb el medi ambient des de fa anys.

Al pla de Bages no en som l'excepció. La muntanya més alta d'aquesta zona es un abocador de sal extreta de les mines de potassa que té els rius i els aqüífers del poble contaminats des de fa anys. Aquest fet, juntament amb la mercantilització de l'aigua, que està gestionada per empreses privades, ens ha portat a organitzar el divendres 15 de febrer a les 20:30h a la Capella de Sant Andreu una xerrada conjunta a càrrec de la Plataforma "Aigua és Vida" (http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/) -que lluita per la municipalització de la gestió de l'aigua- i la Plataforma "Prou Sal!" (http://www.prousal.org/).

L'encariment del preu del petroli ha provocat que territoris on abans no era rentable extreure'n es vegin ara amenaçats pel fracking. El fracking o fracturació hidràulica és la tècnica d'extracció de combustibles fòssils consistent en injectar aigua amb productes químics al sól per tal de poder fracturar-lo, afavorint així la seva sortida a l'exterior. Algunes empreses estan estudiant utilitzar aquest sistema, altament contaminant i que consumeix molta aigua, en indrets de la Garrotxa, el Ripollès i l'Osona, malgrat que molts municipis d'arreu del principat ja s'han declarat “lliures de fracking”. És per això que les companyes de la plataforma “Aturem el fracking” (http://aturemfracking.wordpress.com/) vindran el divendres 22 de febrer a les 20:30h a la Capella de Sant Andreu a explicar-nos el funcionament del sistema i el perill que suposa.

Finalment, el divendres 1 de març a les 20:30h al Lokal de la Vila es dura a terme un cinefòrum "Llençar menjar, passar gana" on es passarà el documental "El gust pel rebuig", dirigit per Valentín per reflexionar juntes sobre la insostenabilitat del nostre volum de consum i la paradoxa que comporta que es llencin grans quantitats de menjar cada dia mentre que cada cop hi ha més gent que passa gana.

Us hi esperem a totes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada